Cvet Jasmina

18.02.2020.

Cvet Jasmina


  Cvet jasmina hiljadama godina pleni i zaokuplja maštu ljudi od Orijenta do Mediterana. Od davnina se u različitim kulturama uz cvet jasmina vezuju verovanja i simbolična značenja. Njegov topao i elegantan, romantičan i senzualan miris, sa slatkom cvetnom aromom je postao jedan od najomiljenijih na svetu. 
  Ovaj cvet simbolizuje ljubav, a gde se posadi donosi bogatstvo! U indijskoj kulturi, kao i u zapadnim kulturama jasmin simboliše čistotu, ljubaznost, zahvalnost, ali se smatra i da privlači ljubav i bogatstvo. Esencijalno ulje jasmina se više od dve hiljade godina koristi u aromaterapiji i pripisuju mu se blagotvorna dejstva na živce, srce, krvni pritisak, disajne organe i imunitet. Zagovornici lečenja prirodom savetuju upotrebu ulja jasmina u otklanjanju stresa, anksioznosti, menstrualnih bolova i tegoba u menopauzi. 
  Na Istoku se veruje da jasmin ima dejstvo kao afrodizijak. Eterično ulje jasmina sadrži više od sto različitih hemijskih sastojaka i poseduje brojna smirujuća i negujuća svojstva. Jedinjenja prisutna u ulju jasmina opuštaju mišiće i ublažavaju mnoge vrste bolova, posebno nakon treninga ili u slučaju uganuća. Ovo ulje jedno je od najdelotvornijih antidepresiva. Čak i brojni lekari klasične medicine preporučuju eterično ulje jasmina za ublažavanja stresa, depresije, nemira, nervoze, nesanice i sličnih poremećaja. Odlično je za podizanje niskog samopouzdanja i za jačanje pozitivne percepcije vlastitih mentalnih i fizičkih vrednosti. Prema nekim tvrdnjama, udisanje mirisa jasmina pozitivno deluje na jačanje i održavanje memorije. 
  Upotreba eteričnog ulja jasmina u svrhu jačanja libida stara je nekoliko hiljada godina. U mnogim kulturama je na ceni kao snažan afrodizijak i odlična pomoć u podsticanju romantičnog raspoloženja, intimnosti i fizičke ljubavi. Upravo ove vrednosti prepoznate su u i u tradicionalnoj kineskoj medicini gde se eterično ulje jasmina već vekovima koristi kao prirodan afrodizijak. Eterično ulje jasmina je odlično sredstvo za negu kože. 
Posebno se preporučuje u nezi suve, nadražene i osetljive kože sklone osipu i upalama.
 

Ostavite komentar
Svaki komentar mora prvo da se odobri od strane administratora.

Pošaljite nam brzu poruku

ili idite na kontakt stranu
Molimo Vas, popunite sva obavezna polja.
Hvala! Vaš email je poslat.