Kako sebi možemo da damo vetar u leđa?

18.02.2020.

Kako sebi možemo da damo vetar u leđa?


  Tako što ćemo koristiti što prirodnije preparate. Koža, kao naš najveći organ upija sve supstance koje spolja dolaze u dodir sa njom. Stoga, za našu kožu je od esencijalne važnosti šta ćemo naneti. 
Eterična ulja se ne koriste samo kao mirisi. Eterična se ulja, prije svega, koriste u prirodnoj kozmetici, jer imaju protivupalna, antibakterijska i antiviralna svojstva. Isto tako, potpuno su prirodan konzervans. Osim toga, na razne načine pozitivno djeluju na ljudski organizam. Eterična ulja svoj učinak na ljudski organizam ostvaruju na dva načina. Prvi je preko čula mirisa a drugi preko krvotoka.
  Čulo mirisa je evolucijski najstarije čulo. Ljudsko čulo mirisa je 10000 puta osetljivije od čula ukusa. Nervne ćelije (receptori) prisutne u nosnoj šupljini, šalju svoje signale u evolucijski najstariji deo mozga. Taj deo mozga odgovoran je za osećaje, pamćenje, intuiciju, nagone i odgovor na stres. On takođe upravlja svim žlezdama sa unutrašnjim lučenjem. Stoga je sasvim razumljivo kako mirisi mogu podstaći emocije i uticati na raspoloženje. Praćenjem EEG-a (elektroencefalograma) osoba izlaganih različitim eteričnim uljima, ustanovljeno je da ti mirisi mogu podstaći stvaranje različitih vrsta moždanih talasa.
  Drugi način delovanja je preko krvotoka. Putem krvi molekuli eteričnih ulja mogu dopreti do svih delova tela i ispoljiti svoj učinak u tkivima i organima gde je to potrebno. Međutim, da bi došle u krvotok, komponente eteričnih ulja se moraju najpre apsorbovati. To se postiže na tri načina: putem kože, udisanjem (apsorpcija iz plućnih alveola) ili apsorpcijom iz creva kod eteričnih ulja koja se mogu oralno koristiti.
 

Ostavite komentar
Svaki komentar mora prvo da se odobri od strane administratora.

Pošaljite nam brzu poruku

ili idite na kontakt stranu
Molimo Vas, popunite sva obavezna polja.
Hvala! Vaš email je poslat.